Kinesisk kollods kan skabe krise for verdensøkonomien


Kinesiske Evergrande med over 200.000 medarbejdere er en af ​​verdens mest værdifulde ejendomsudviklere, men det er også den mest forgældede ejendomsudvikler i verden. I alt har Evergrande over 300 milliarder dollars i gæld.

Efter mange års låntagning til at stimulere den hurtige vækst, står Kinas Evergrande over for en stor krise, der skræmmer de finansielle markeder og dets eksperter. Der foretages endda sammenligninger til sammenbruddet af Lehman Brothers i 2008.

Evergrande blev grundlagt i1996 og med base i Shenzhen ejer det mere end 1300 boligprojekter på tværs af mere end 280 byer. Det har også mange andre interesser helt fra elektriske køretøjer, forlystelsesparker, forsikring til flaskevand. Det har sågar eget fodboldhold. Evergrande lånte de fleste af pengene til at finansiere alle disse nye projekter, med det resultat at gælden eksploderede.

Verdens mest forgældede ejendomsudvikler

Det har siden akkumuleret over 300 milliarder dollars i gæld, hvilket giver firmaet titlen som verdens mest forgældede ejendomsudvikler. Til sammenligning er Ruslands statsgæld på 257 milliarder i 2020. Advarselstegnene for et potentielt sammenbrud dukkede op allerede i 2018, da Evergrande blev markeret som en risiko af Kinas centralbank.

Kina har nemlig indført de “tre røde linjer”, i et forsøg på at forbedre ikke kun ejendomsbranchens økonomiske sundhed men også andre sektorer. Den første af de 3 linjer forsøger at begrænse låntagningen ved at sikre en forpligtelse i forhold til aktivprocent på mindre end 70%. Derefter en netto gearing ratio på mindre end 100%. Og den tredje linje er forholdet kontanter til kortfristet gæld på mindst 1. Hvis man som virksomhed krydser alle tre af disse linjer, som Evergrande gør, vil dette forhindre dig i at låne flere penge.

Kan ramme verdensøkonomien hårdt

Men krisen kradser nu gevaldigt, og Evergrande stoppede for nylig med at tilbagebetale nogle af sine investorer, leverandører og medarbejdere, hvilket standsede byggearbejdet ved nogle af sine boligprojekter. Eftersom det blot er 13 år siden at den amerikanske subprimekrise kulminerede med den største konkurs i amerikansk historie, hvilket førte til den globale finanskrise, er der stor frygt for, hvad en dominoeffekten af en eventuel Evergrande kan betyde.

Byggeindustrien i Kina anslås at udgøre mere end en fjerdedel af landets BNP. Så ethvert større sammenbrud vil have store konsekvenser, og analytikere frygter, at hvis Evergrande bryder sammen, kan dette resultere i en systemisk dominoeffekt til andre dele af økonomien, og potentielt verdensøkonomien.