Coronakrisen har gjort unges privatøkonomi mere robust


Ikke mulighed for cafe-ture under Corona-krisen

I en større analyse over unge danskeres privatøkonomi foretaget af Finansforbundet, er konklusionen, at langt flere unge har en sundere økonomi end før Coronakrisen. Faktisk er antallet af unge mellem 18 og 30 år der er registreret i RKI faldet med 5000 mennesker på blot 2 år.

Analysen peger på flere mulige årsager. Blandt andet har den ændrede hverdag simpelthen fået de unge til at forbruge mindre, da meget af deres privatforbrug typisk foretages i sociale sammenhæng som cafe-ture, i biografer og storcentre, som jo af naturlige årsager ikke har været muligt i længere tid. Faktisk er forbruget ifm byture og cafebesøg faldet hele 79% for unge mellem 18 og 30 år.

44% har sparet penge op til senere forbrug

Som et for nogle noget overraskende tal peger hele 44% af de adspurgte, at de faktisk har været i stand til at igangsætte en opsparing under krisen. Det kan hænge sammen med visse velbetalte jobfunktioner som især det offentlige støvsugede arbejdsmarkedet med såsom et arbejde som poder. Et job der havde en ganske velbetalt timeløn, og som var uhyre populær blandt rigtigt mange unge.

Dette understreges også af, at de unge generelt set oplevede ganske kort arbejdsløshed, på trods at de umiddelbare katastrofale konsekvenser i brancher der normalt ansætter unge mennesker som for eksempel restaurationsbranchen. Ledigheden for de unge mennesker var for mange blot 0-3 måneder.

Mange unge har haft job som poder under Coronakrisen – et meget velbetalt job der forbedrede deres privatøkonomi

Pengene er brugt på online shopping og gaming

Der blev foretaget mange køb online under Corona-krisen

Selvom der ikke er blevet brugt lige så mange penge på byture, cafe-ture og andre sociale begivenheder, er der til gengæld sket en mærkbar stigning i køb af spil og andre gaming-tjenester, samt på online shopping. Dette kommer nok ikke som den helt store overraskelse, da lignende stigning med online shopping er set på tværs af aldersgrupper.

Så det er ikke alle der har kunnet komme igennem Corona-krisen med en forbedret økonomi. Undersøgelsen viser at 9% af de unge har lånt penge for at komme igennem krisen. Der er dog geografisk spredning. Værst har der været for de unge i Syd- og Vestsjælland samt de unge i Syd- og Vestjylland.