Stigende energipriser presser privatøkonomien


Fragtpriserne er eksploderet i 2021

Den seneste tid har priserne på råvarer på det globale marked steget og steget. En buldrende verdensøkonomi betyder som altid at prisen på råvarerne nødvendigvis må stige når efterspørgslen bliver større end udbuddet. Samtidig har september måned været ekstra-ordinær vind-fattig, og det har altså en væsentlig effekt eftersom mange lande (inklusive Danmark) modtager en stor del af deres energiforbrug fra vindmøller.

TV2 rapporterer, at vindproduktionen i sensommeren har været den laveste i “mands minde”. Altså må Danmark og andre lande benytte andre energiforsyninger, og det vil i Danmarks tilfælde betyde et større træk på import af energi. Læg dertil forsyning- og leveringsproblemerne der stadigvæk eksister som følge af Corona-situationen, ja så har vi altså en perfekt storm i forhold stigende priser.

Forbrugerne betaler prisen

Som altid er der kun ét sted hvor regningen kan sendes hen, og det er også denne gang til slutforbrugerne. Det er forbrugernes privatøkonomi, der kommer til at blive belastet. Og når det sker så umiddelbart, som det er tilfældet her, vil det for mange mennesker kunne mærkes direkte på dagligdagens rådighedsbeløb.

Står vi samtidig overfor en ekstraordinær kold vinter, så vil det virkelig være en giftig cocktail for de mest pressede familier. Det vil sandsynligvis presse nogle familier og husstande til at låne penge, da der simpelthen mangler penge i budgettet til at kunne klare de eksploderende energipriser.

En kold vinter vil give ekstra pres på privatøkonomien

Sådan sparer du penge på elektricitet

Spar penge på elektricitet med få simple huskeregler

Heldigvis er der gode råd til hvordan du kan spare penge på din elregning. Det handler simpelthen om at implementere ganske små, men meget bidragende, ændringer i din hverdag. Blandt andet kan det være en god ide at slukke dine TV og andre apparater der har en standby-funktion. De bruger energi mens de står på standby, og der er altså ingen grund til at betale penge for det, hvis privatøkonomien er under pres.

Derudover bør du tænke nærmere over dit forbrug af elektricitet-krævende apparater som elkedler, vaskemaskiner og tørretumblere. De bruger relativt meget energi, så her kan man virkelig effektivisere sit forbrug, hvis man bare tænker sig en lille smule om. Energistyrelsen har en huskeliste over små men effektive ting du kan gøre, hvis du synes at din elregning løber løbsk.